De leerling of het label ? Wat zie jij ? (artikel uit Klasse)

 

 

 

 

M-decreet

De leerling of het label: wat zie jij?

Finn wordt snel boos en Ella leert traag. Vaak kijken we naar de problemen van leerlingen. Maar je kan ze ook anders benaderen. Finn zit eigenlijk het best in een rustig hoekje. En Ella krijgt het liefst nog eens uitleg over de oefening door een klasgenoot. Beweeg in het artikel over het beeld en ontdek wat elke leerling nodig heeft om te leren.

Participatie

Red je leerlingenraad

Een goed draaiende leerlingenraad is goud waard. Maar hoe voorkom je een braindrain op 30 juni, als de oudste leerlingen de school verlaten? Florian (18) verklapt hoe de leerlingenraad van Sint-Bavo Humaniora Gent tijdig voor vers bloed zorgt en haar kennisoverdracht regelt.

Nieuws van Klasse

Laatste maanden voor de leerlingenkaart

Klasse stopt de gratis verdeling van de Maks!-leerlingenkaart voor alle leerlingen uit het secundair onderwijs. Met deze voordeelpas kregen 12- tot 19-jarigen korting op meer dan 1000 plaatsen in Vlaanderen. Ook heel wat scholen gebruikten de kaart als officieel ‘pasje’ voor hun leerlingen. De huidige leerlingenkaart kunnen je leerlingen nog gebruiken tot 31 augustus 2015. Voor volgend schooljaar kan je dus geen leerlingenkaart meer aanvragen. De stopzetting is een gevolg van de besparingen die de Vlaamse regering aan de redactie van Klasse oplegt.

Tip van de week

Dit vraag je tijdens een sollicitatiegesprek

"Bekeek jij onze website?" en "Wat is de visie van onze school?". Zijn dat de vragen die ook jij als directeur stelt aan kandidaat-leraren? Ontdek zes trends en tien veelgestelde vragen die je inspiratie bieden voor een geslaagd sollicitatiegesprek.

Discimus

Controleer dubbele inschrijvingen op instapdata

Wil je weten of een kleuter op een instapdatum ook in een andere school ingeschreven is? Raadpleeg dan DISCIMUS, de leerlingendatabank waarmee je op elk tijdstip leerlingengegevens met AgODi kan uitwisselen.
Een kind kan maar in één school instaplestijden genereren. Daarom is het belangrijk dat je aandacht schenkt aan dubbele inschrijvingen op instapdata, zoals de eerste schooldag na de paasvakantie (20 april 2015) of na Hemelvaartsdag (18 mei 2015).

Meer info in de omzendbrief BAO/2006/04

Schrijf je in

Ronde van Vlaanderen voor directies

Van 19 mei tot en met 1 juni vindt de Ronde van Vlaanderen plaats in de vijf provincies. Je krijgt er onder andere informatie over de vaste benoeming, de vervangingen en de gegevensveiligheid in scholen. De onderwijsinspectie brengt een item over ‘zachte outputindicatoren’ en het welbevinden van leerlingen. 

Schrijf je in voor het basisonderwijs

Schrijf je in voor het secundair onderwijs, dko, CLB en volwassenenonderwijs

 


STUDIEDAGEN & NAVORMINGEN


12 juni: Sociale media op school

Mogen leerlingen hun iPod of smartphone meebrengen naar school en gebruiken in de klas? Hoe zet je sociale media in tijdens de lessen? De gratis interactieve vorming 'Sociale media op school' (12 juni in Brussel) van mediawijs.be vertelt over succesfactoren en valkuilen van een 'social media'-beleid op je school en geeft je leraren tools om in de klas aan de slag te gaan. Schrijf je in.

Volgend schooljaar: Nascholing M-decreet

Vanaf september 2015 gaat het M-decreet van kracht. Via gratis nascholing (op initiatief van de Vlaamse Regering) verbreden en verdiepen je leraren hun basiscompetenties. Ze leren hoe ze als team inclusiever kunnen werken en sterker tegemoetkomen aan de specifieke onderwijsbehoeften van de leerlingen. Lees meer over dit nascholingsprogramma.

 

 

OMZENDBRIEVEN

Kostenbeheersing. Wijziging aan BaO/2007/05. De toepassing van de indexformule en de afronding naar het hogere geheel getal dat een veelvoud is van 5 zorgt ervoor dat de bedragen van de scherpe maximumfactuur voor het schooljaar 2015 - 2016 stijgen met 5 euro. Het geïndexeerde bedrag voor een kleuter bedraagt 45 euro en voor een leerling lager onderwijs 85 euro.

Alle omzendbrieven in je mailbox? Schrijf je in.

OPROEPEN

Prins Filipfonds: uitwisseling tussen scholen uit Gemeenschappen in België

De bedoeling van dit project is de talenkennis verdiepen en de cultuur verruimen door elkaars achtergrond te ontdekken, met respect voor elkaars eigenheid. Je kan financiële steun krijgen (500 tot 2500 euro) voor een lopend samenwerkingsproject – voor leerlingen, leraren of directies – met een school uit de Franstalige of Duitstalige Gemeenschap. Dien je dossier vóór 23 september in. Op 15 december wordt de selectie bekendgemaakt.

Te Gek!? zoekt jongeren
Te Gek!? maakt al jaren psychische problemen in Vlaanderen bespreekbaar. In juni start een grootschalig jaarproject rond jongeren en geestelijke gezondheid. In het voorjaar van 2016 volgen acties met en voor Vlaamse scholen, met onder meer de schoolproductie 'Doorgedraaid' door Bart Schols, Koen Buyse en Rick de Leeuw. Het project zoekt jongeren van 18 tot 21 jaar die zelf vroeger of nu te maken hadden/hebben met psychische problemen, en daarvoor in begeleiding gingen. Ken je zo'n jongere? Dan kan je hem of haar er discreet over aanspreken. Contact opnemen kan via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

VACATURES

Toetsontwikkelaar peiling Frans in het basisonderwijs 

Van september 2015 tot en met juni 2016 ontwikkel je als gedetacheerde leraar voltijds schriftelijke toetsen die peilen naar geselecteerde eindtermen Frans, en ook een praktische proef spreken. In mei 2017 worden de toetsen en de praktische proef afgenomen in het zesde leerjaar van het basisonderwijs. Stuur je motivatiebrief en cv uiterlijk op woensdag 20 mei 2015 naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. en Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Lees de volledige functieomschrijving.
 

Toetsontwikkelaar peiling techniek eerste graad A-stroom secundair onderwijs

Van september 2015 tot en met juni 2016 ontwikkel je als gedetacheerde leraar voltijds schriftelijke toetsen en een praktische proef die peilen naar geselecteerde eindtermen techniek. In mei 2017 worden de toetsen en de praktische proef afgenomen in het tweede jaar van het secundair onderwijs. Stuur je motivatiebrief en cv uiterlijk op woensdag 20 mei 2015 naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. en Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Lees de volledige functieomschrijving.

 

                            

18 MAA

Opendeurdag

27 MAA

Elektronische aanmelding 17-20u

31 MAA

Oudercontact

17 MEI

Inleefdag

Autismevriendelijk